Spiral hangi hastalıklara yol açar?
Enfeksiyon riskleri: RİA takıldıktan sonraki ilk 20 günde enfeksiyon riski vardır. Bu enfeksiyonlar sıklıkla pelvik bölgeyi etkileyebilir. Pelvik enfeksiyonun belirtileri şunlardır: karın ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı, kötü kokulu vajinal akıntı, ateş ve ağır kanama.
Spiral neden önerilmez?
RİA işlemi kimlere uygulanamaz? Yakın zamanda pelvik inflamatuar hastalığı, rahim veya rahim ağzı kanseri geçirmiş kişiler; RİA, alışılmadık vajinal kanaması olan, olası hamileliği olan, Wilson hastalığı olan veya bakır alerjisi olan kişilere önerilmez.
Spiral parçası rahimde kalırsa ne olur?
Gebeliğin devamına karar verilen durumlarda, rahim içinde kalan spiralin gebelik sırasında enfeksiyon gelişmesine neden olması ve düşük veya erken doğum riskini artırması nedeniyle spiralin çıkarılması gerekir.
Spiral takıldıktan sonra yan etkileri nelerdir?
İşlemden sonra kramplar veya sırt ağrısı oluşursa, ağrı kesiciler yeterli olabilir. Birkaç gün boyunca hafif kanama veya lekelenme görülebilir. RİA takıldıktan sonra yüksek ateş, ağır kanama, kötü kokulu akıntı ve şiddetli karın/kasık ağrısı yaşarsanız, doktorunuza danışmanız önerilir.
Spiralin ömrü kaç yıldır?
Diğer koruma yöntemlerine kıyasla RİA’nın koruma oranı oldukça yüksektir. RİA kullanan kadınların yalnızca %2’si gebelik riski altındadır. RİA’nın bakır ve progesteron içeriği zamanla azaldığından RİA’nın yaklaşık her 5 yılda bir değiştirilmesi önerilir.
Spiral kimlere uygun değil?
Rahim veya rahim ağzı kanseri teşhisi konmuş kadınlarda rahim içine RİA takılması uygun değildir. Aşırı kanama veya anemi gibi sağlık sorunları olan kadınlarda RİA kullanımı kanamanın artmasına neden olabilir.
Spiral kilo aldırır mı?
Hormonlu spiral kilo alımına yol açar mı? Hormonlu spiral kilo alımına yol açabilir ancak etkisi kişiden kişiye değişir.
Kadına takılan spiral nasıl bir şey?
RİA veya rahim içi araç (RİA), spermin yumurtaya ulaşmasını ve döllenmenin gerçekleşmesini engeller. Döllenme gerçekleşse bile, döllenmiş yumurtanın rahmin iç duvarının yapısını tahrip ederek rahme yerleşmesini engeller.
Spiral kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
RİA kayması, takıldıktan iki hafta sonra en yüksek seviyededir. Bu nedenle ağır kaldırmaktan kaçınılmalı ve ilk birkaç hafta daha dikkatli olunmalıdır. RİA takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı ve lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza danışmalısınız.
Sert ilişkide spiral kayar mı?
Spiral cinsel ilişki sırasında kayar mı? Cinsel ilişki sırasında spiralin kayma riski oldukça düşüktür. Cinsel ilişki sırasında rahimde kasılmalar meydana gelir.
Spiral varken cinsel ilişki nasıl olmalı?
RİA’lar rahim için yabancı cisimler olduğundan, ilk kez kullandığınızda rahim kasılmaya ve onları dışarı atmaya çalışabilir. Cinsel ilişkiden kaynaklanan orgazm rahmin kasılmasına neden olduğundan, RİA’nın kaymasını önlemek için 1 hafta boyunca cinsel ilişkiden, mastürbasyondan ve orgazmdan kaçınmalısınız.
Spiral ağır kaldırmakla kayar mı?
RİA prolapsusu henüz doğum yapmamış genç kadınlarda daha yaygındır. Ancak egzersiz gibi zorlu fiziksel aktivite RİA prolapsusu riskini artırmaz.
Spiral zararları nelerdir?
RİA kullanımının bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında artan veya düzensiz adet kanaması, kramp, vajinal akıntı, ağrı, enfeksiyon, intrauterin perforasyon riski ve nadiren gebelik yer alır.
En iyi spiral hangisi?
Hormonlu RİA’nın koruyucu etkisi bakırlı RİA’dan daha fazladır. Bakırlı RİA ile %3-5 oranında gebelik oranı oluşabilir. Bunun başlıca nedeni yanlış yerleştirilmiş ve yerinden oynamış RİA’lardır. Hormonlu RİA’nın koruyuculuğu neredeyse %100’dür.
Spiralin kaydığını nasıl anlarız?
Spiral Kayma Belirtileri Ağrı: Karın, bel veya pelvik bölgede ağrı. Kanama: Spiralin kayması düzensiz ve aşırı kanamaya neden olabilir. Akıntı: Kötü kokulu, anormal bir vajinal akıntı fark edebilirsiniz. Somut Olmayan RİA: RİA genellikle rahmin arka duvarında hissedilir.
Spiral iç organlara zarar verir mi?
RİA genel olarak güvenli bir doğum kontrol yöntemidir ve vücuda zarar vermez.
Spiral enfeksiyonu belirtileri nelerdir?
Pelvik inflamatuar hastalık (PID): Nadir de olsa, RİA takıldıktan sonra pelvik inflamatuar hastalık (PID) olarak da bilinen pelvik inflamatuar hastalık gelişme riski vardır. PID; Bu, karın ağrısı, ateş ve vajinal akıntı gibi semptomlara neden olabilen bir enfeksiyon türüdür.
Spiral kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
RİA kayması, takıldıktan iki hafta sonra en yüksek seviyededir. Bu nedenle ağır kaldırmaktan kaçınılmalı ve ilk birkaç hafta daha dikkatli olunmalıdır. RİA takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı ve lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza danışmalısınız.
Spiral hormon bozukluğu yapar mı?
Hormonlu RİA’nın yan etkileri arasında meme hassasiyeti ve aknede artış yer alır. Kullanımın ilk 3 ila 6 ayında ara kanama veya adet düzensizlikleri görülebilir.