Elkoyma nedir?
Müsadere, bir suçun veya tehlikenin önlenmesi ya da suç delili olabileceği veya müsadere konusu olabileceği gerekçesiyle, bir eşyanın sahibinin rızası olmasa dahi, sahibinden alınması işlemidir.
Arama ve elkoyma kararını kim verir?
Hakim, müsadere kararı verebilir; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcısının talimatı üzerine, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle müsadere kararı verilebilir.
El koyma hangi suçlarda kullanılır?
Madde 128 – (1) Soruşturma veya kovuşturma konusu suçun işlendiği ve bu suçlardan elde edildiği ve şüpheli veya sanığa ait olduğu hususunda kuvvetli şüphe bulunan hâllerde; b) Kara, deniz veya hava ulaşım araçlarına, … elkonulabilir.
El altına almak ne demek?
Müsadere; Müsadere konusu olan (Türk Ceza Kanununun 54 ve 55. maddeleri kapsamına giren mal ve gelirlere el konulması) veya delil olarak yararlı bulunan mal veya varlıkların değerinin yargısal olarak denetlenmesi olarak tanımlanabilir.
Savcılık hangi durumlarda telefona el koyar?
Kolluk kuvvetleri, el koymayı hâkimin emriyle veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının yazılı emriyle veya savcının bulunmadığı hallerde baş kolluk kuvvetinin emriyle yapabilir. El koyma tutanağına, polis memurunun benzersiz kimliği kaydedilir.
El konulan telefonun iadesi nereden alınır?
Bir şeyden delil elde etmek imkânsız ise veya gerekli delil elde edilmiş ise, o şey suç işlemeye delil olarak kullanılamaz demektir. El konulan eşyanın iadesi için yapılacak işlem, el konulan eşyanın sahibinin savcılığa veya mahkemeye başvuruda bulunmasıdır.
Telefona el koyma ne kadar sürer?
Bu karar beş gün içinde yetkili hâkimin onayına sunulacaktır. Hâkim, el koymanın yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde kararını açıklayacaktır; aksi takdirde el koyma otomatik olarak kaldırılacaktır. Kopyalama ve yedekleme işlemi uzun sürerse bu araç ve gereçlere el konulabilir.
Karakol telefona el koyabilir mi?
Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 134 ve 135 inci maddeleri gereğince söz konusu bilgisayar veya telefona el konulabilir.
El konulan mal varlığı geri alınabilir mi?
Buna göre CMK 128’e göre, el konulan mallar suçtan zarar gören kişiye ait olup ihtiyaç duyulmuyorsa, söz konusu mallar sahibine iade edilir.
El koyma kaç saat sürer?
Mahkeme kararı olmaksızın yapılan el koyma işlemi, 24 saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur. Hâkim, el koymadan itibaren 48 saat içinde kararını açıklar; aksi takdirde el koyma kendiliğinden kalkar.
El koyma kararını kim kaldırır?
Savcı veya kolluk kuvvetleri başkanı, el koyma kararı vermeye yetkili değildir. Yetkili hâkim, el konulan eşyanın avukat ile müvekkili arasındaki mesleki ilişkiye ait olduğunu tespit ederse, el konulan eşya derhal avukata iade edilir ve işlemin kaydedildiği tutanak silinir.
Arama el koyma kararına itiraz nereye yapılır?
Öncelikle Sulh Ceza Mahkemesine itiraz edilmesi, karar bozulmaz ise kararın açıklanmasından itibaren 30 gün içinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunulması gerekmektedir. Başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmez ise kararın açıklanmasından itibaren 6 ay içinde AİHM’ye başvuruda bulunulması gerekmektedir.
El koyma yetkisi kime aittir?
Madde 15 – Arama sonucu bazı eşyaya elkonulmuşsa, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde hâkim kararıyla veya Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hâllerde ise başkomiserin yazılı emriyle el koymaya son verilebilir.
El koyma yetkisini kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Ele geçirilen malların hangi sebeple, ne zaman ve kim tarafından çalındığı belirtilmelidir. Olaya karışan tarafların açık kimlik bilgileri sağlanmalıdır. Protokolde tarafların imzaları alınmalıdır. Ele geçirilen mallar, değiştirilemeyecek veya kaybolamayacak şekilde korunmalıdır.
Şahsın muhafaza altına alınabilir mi?
Kamu sağlığını korumak için gerekli durumlarda, jandarma veya polis, suç işlenmemiş olsa bile, “koruyucu tedbirler” gibi kişisel özgürlüğü kısıtlayan tedbirler alabilir. İdari Suçlar Kanunu ayrıca, sarhoş kişileri alkolün etkisi geçene kadar gözaltına alma yetkisi de sağlar.
El konulan telefon ne zaman geri verilir?
El konulan eşyanın iadesi Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 131. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, soruşturma veya kovuşturma için ihtiyaç kalmaması veya eşyadan delil elde edilmesinin imkânsız olması veya gerekli delilin elde edilmesi hâlinde el konulan eşya sahiplerine iade edilir.
El konulan para nasıl geri alınır?
İade talebinde bulunan kişi, el konulan malların iadesine ilişkin belgeleri, savcılığa veya mahkemeye bir dilekçe ile birlikte sunar. Savcı veya mahkeme bu belgeleri değerlendirir. Savcılık veya mahkeme, el konulan malların iadesine karar verirse, mallar sahibine iade edilir.
El konulan para ne olur?
Bankadaki hesaba haciz kararı, ilgili bankaya veya finans kuruluşuna teknik iletişim araçlarıyla derhal bildirilerek uygulanır ve ilgili karar bankaya veya finans kuruluşuna ayrıca bildirilir. Haciz kararı verildikten sonra, bu karara aykırı olarak hesaplarda yapılan tüm işlemler geçersiz sayılır.
Mal varlığına el konulursa ne olur?
Malına veya diğer varlıklarına el konulan kişi, her zaman hâkimden bu konuda karar vermesini isteyebilir. (CMK m. 117)