Baba mirası istediğine verebilir mi?
Bir kimse mirasını dilediği kişiye bırakabilir mi? Ebeveynler mallarını diledikleri kişiye bağışlayabilseler de, herkes ölümünden sonra mallarının geleceğini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi mirasını dilediği kişiye “vasiyetname (belirli bir mal bırakarak)” veya “bir mirasçı atayarak” bırakmakta serbesttir.
Baba mirası eşit dağıtmak zorunda mı?
Bu konuda çoğunluk görüşü, malın herkese eşit olarak verilmesidir (Kâsânî, Bedâiu’s-sanâi’, 6/127; İbn Kudâme, el-Muğnî, 6/53). İster farz, ister tavsiye olsun, babanın mal verme konusunda çocuklarına eşit davranması dinin ruhuna daha uygundur.
Bir baba evladını mirastan mahrum bırakabilir mi?
Ana Sayfa / Miras ve Vasiyetler / Miras / Mirasçılar miras haklarından mahrum bırakılabilir mi? Mirasçılar miras haklarından mahrum bırakılabilir mi? Bir kişinin mirasçısını mirasından mahrum bırakma hakkı veya yetkisi yoktur.
Dinen baba malını istediği evladına verebilir mi?
Ancak, çoğu İslam hukukçusuna göre, ebeveynler hayattayken veya öldükten sonra yasal olarak hiçbir şey yapılamaz. Çünkü her yetenekli kişi malını dilediği gibi tasarruf edebilir ve bu nedenle malını dilediğine satabilir veya verebilir.
Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?
Ölümden önce yapılan bağışın satış işlemi olarak kaydedilmesi ve bu satışın tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Aslında bu, satın alma sözleşmesinin bir parçasıdır. Bu satış işlemi anlaşmalar nedeniyle iptal edilebilir. Açılacak dava, ölen kişinin komplosu nedeniyle tapu senedinin iptali davasıdır.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşlerden biri mirasın bölüşülmesine itiraz ederse çoğunluğun teklifi dikkate alınır. Mirasın bölüşülmesi konusunda kardeşler arasında görüş ayrılığı varsa çoğunluğun talebi üzerine miras hakları satış yoluyla eşit olarak paylaştırılabilir. Satış yoluyla yapılan anlaşmalarda ise satış bedeli ve itirazlar mirasın süresini uzatabilir.
Hayırsız evladı mirastan men etmek için ne yapılmalı?
Ebeveynlerine bakmayan ve aile hukuku yükümlülüklerini ihlal eden bir çocuk mirastan hariç tutulabilir. Böyle bir durumda, çocuğunu mirastan hariç tutmak isteyen miras bırakan kişi bunu bir vasiyetname düzenleyerek yapabilir. Vasiyetnamesinde mirastan mahrum bırakılma nedenini açıkça belirtmelidir.
Hangi durumlar mal kaçırmaya girer?
Miras yoluyla mal kaçakçılığının sorun olduğu durumlarda karşımıza iki süreç çıkmaktadır. Biri, tarafların aslında yapmak istedikleri ancak bazı sebeplerden dolayı sessiz kaldıkları bağışlama süreci; diğeri ise görünüşte bir satış veya ölüme kadar bakım sözleşmesi yapılmasıdır.
Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?
Miras bırakanın hayattayken malvarlığını bölüştürdüğü varsayılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir? Saklı hisselere yapılan tahsisler, herhangi bir ihlal olmaksızın hukuken geçerlidir. Bu dağıtımda hisse tahsis edilmeyen veya zorunlu hisseleri ihlal edilen mirasçılar, kınama veya iptal davası açabilirler.
Anne kızını mirastan men edebilir mi?
Miras bırakanın mirasçılarından bazılarını mirasından çıkarması ihtimali vardır. Bu durumda, çıkarılmış mirasçı artık mirasın hiçbir payını alamaz ve payı diğer mirasçılarda kalır. Miras bırakma süreci Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. Miras bırakan sadece çocuklarını değil, aynı zamanda anne ve babasını da mirastan çıkarabilir.
Babadan oğluna verilen tapu bozulur mu?
Özellikle babadan oğula miras yoluyla gayrimenkulün aile üyeleri arasında devredilmesi sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak miras dışında tapu senedi satış yoluyla da devredilebilir. Örneğin, baba evini veya arazisini oğluna satmak isterse, mülkiyet tapu senediyle resmileşir.
Miras bırakmamak için ne yapmalıyım?
Birini mirastan mahrum bırakmanın iki yolu vardır. Birincisi, mirasçının aile hukuku yükümlülüklerini ihlal etmesi veya miras bırakana karşı ciddi bir suç işlemesidir. İkincisi, mirasçının çocuklarını korumak için mirası geri çekmektir.
Kişi mirasını istediğine bırakabilir mi?
Ölen kişi, mirasçıların zorunlu payları ile zorunlu payları ihlal etmediği sürece, mal varlığını dilediğine bırakma hakkına sahiptir. Bir babanın, oğluna hayattayken mal verip veremeyeceği konusuna gelince, mirasçıların zorunlu payları ile zorunlu payları ihlal edilmediği sürece, baba istediği kişiye miras bırakabilir.
Başkasına evlatlık olarak verilen kişinin öz babasından miras hakkı var mıdır?
Başkası tarafından evlat edinilen kişi, gerçek babasının soyundan gelmediği için mirasını gerçek babasından alır.
Baba Ogluna ev devredebilir mi?
Baba, vasiyetine dayanarak çocuğuna bir transfer yapabilir. Bu tür bir işlem, kişinin elindeki mallar üzerinde tam kontrole sahip olması nedeniyle mümkündür.
Baba mirasını bir çocuğa bırakabilir mi?
Bir baba mirasını tek çocuğuna bırakabilir mi? Baba, mirasını istediği kişiye bırakabilir, yeter ki kanun kurallarına uysun. Miras hukukuna uyulduğu sürece, kanun miras bırakanın mirasını dilediği gibi elden çıkarma yeteneğini engellemez.
Hayırsız evladı mirastan men etmek için ne yapılmalı?
Ebeveynlerine bakmayan ve aile hukuku yükümlülüklerini ihlal eden bir çocuk mirastan hariç tutulabilir. Böyle bir durumda, çocuğunu mirastan hariç tutmak isteyen miras bırakan kişi bunu bir vasiyetname düzenleyerek yapabilir. Vasiyetnamesinde mirastan mahrum bırakılma nedenini açıkça belirtmelidir.
Babanın verdiği tapu bozulur mu?
Yargıtay’a göre; miras hakları ihlal edilen tüm mirasçılar, saklı payları olsun veya olmasın, ölen kişiyle yapılan anlaşmaya dayalı tapu senedinin iptalini ve tescilini talep eden bir dava açabilirler. Bu dava, anlaşma nedeniyle görünürdeki resmi sözleşmenin geçersiz olduğunu beyan etmeyi ve bu temelde oluşturulan tapu senedini iptal etmeyi amaçlamaktadır.
Ölmeden önce miras nasıl bırakılır?
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzularını ve mirasın bölüşümünün ilkelerini ortaya koyan yazılı bir belge veya sözlü bir beyandır. Vasiyetname, bir memurun (noter, hakim, vb.) huzurunda veya yasal olarak miras bırakanın kendi el yazısıyla veya belirli koşullar karşılanırsa sözlü beyanla düzenlenebilir.